სამზარეულოს ტექნიკა

როგორ შევარჩიოთ მაცივარი სწორად: 5 მარტივი მინიშნება სწორი არჩევანისთვის

როგორ შევაჩიოთ მაციავრი

როგორ შევარჩიოთ მაცივარი, რომელი მაცივარი ჯობია – ასეთი დილემის წინაშე დგება თანამედროვე დიასახლისი, სანამ გადაწყვეტს მაცივრის ყიდვას. და მართლაც – მაცივარი ხომ სამზარეულოს ყველაზე მნიშვნელოვანი ელემენტია.

მისი მთავარი დანიშნულებაა პროდუქტების გრძელვადიანი და ხარისხიანი შენახვა. მაცივრის შეძენამდე შეისწავლეთ მისი მახასიათებლები, როგორიცაა ზომები, დიზაინის ტიპი, კომპრესორი, გაყინვის ტექნოლოგია, დამატებითი ფუნქციები.

მაცივრის ზომა

1. მაცივრის ზომები

სანამ მაცივრის შესაძენად წახვალთ, კარგად დაფიქრდით, რა პარამეტრები უნდა ჰქონდეს მოდელს. როგორ ავირჩიოთ მაცივრის ზომა? ჩვენ გირჩევთ აირჩიოთ საყოფაცხოვრებო ტექნიკის ზომები სამზარეულოში არსებული სივრცის მიხედვით. გთხოვთ გაითვალისწინოთ, რომ სრული გაგრილებისთვის, მაცივარს სჭირდება თავისუფალი ადგილი ძრავიდან სითბოს მოსაშორებლად:

მინიმუმ 5 სმ გვერდებზე და უკანა მხარეს, 10 სმ ზემოდან. თუ ამ თავისუფალ სივრცეს არ დატოვებთ, მეტ ფულს დახარჯავთ ელექტროენერგიაზე, რადგან მაცივარს უფრო მეტი მუშაობა მოუწევს სიცივის წარმოებისთვის. არ შეიძლება მაცივარი რადიატორთან, ღუმელთან ან სხვა სითბოს წყაროსთან ახლოს – დატოვეთ მანძილი 50 სმ, ან დაამონტაჟეთ თბოიზოლაციის მასალებისგან დამზადებული ყუთი.

შეადარეთ ინსტალაციის ზომები, დერეფნებისა და კარების ზომები, რათა გაზომოთ შესასვლელი კარი, სიგრძისა და სიგანის თავისუფალი ადგილი, სადაც გაატარებთ მაცივარს. გადაწყვიტეთ რამდენი სიმძლავრე გჭირდებათ. ფოკუსირება ამ მოცულობაზე (ოჯახის ადამიანთა რაოდენობის მიხედვით):
250-380 ლ – 1-2 ადამიანი;
380–500 ლ — 3–4 ადამიანი;
500 ლ-ზე მეტი – 5 ან მეტი ადამიანი.

ზედა საყინულით SAMSUNG RT47CG 6442S9WT

Original price was: 2499₾.Current price is: 2399₾.

ორკარიანი მაცივარი LG GR-X29FTQEL.AM CQMEA

Original price was: 7699₾.Current price is: 7599₾.

2. კონსტრუქციის ტიპი

არსებობს რამდენიმე ძირითადი ტიპის სტრუქტურა, რომელსაც აქვს თავისი დადებითი და უარყოფითი მხარეები:
მაცივარი ზედა საყინულით: მისი მინუსი არის ის, რომ თქვენ უნდა დაიხაროთ, რომ გამოიყენოთ ყველაზე ხშირად გამოყენებული განყოფილება.

მაცივარი ქვედა საყინულით: მას აქვს ლოგიკური დიზაინი (რაც ხშირად გამოიყენება ის პროდუქტები, თვალის დონეზეა). საყინულეს აქვს მოსახერხებელი გამოსაწევი კალათები. ამ ტიპის მაცივარი შეიძლება უფრო ნელა აცივებდეს, განსაკუთრებით საყინულეში.

საყინულეს გამოყენების სიხშირე და მოცულობა. თუ დიდი ხნის განმავლობაში გაყინვა გჭირდებათ, უმჯობესია, უპირატესობა მიანიჭოთ მაცივარს ქვედა საყინულეთი: მათ ჩვეულებრივ უფრო დიდი მოცულობები აქვთ.

ორკარიანი მაცივარი: მას აქვს დიდი სივრცე და დამატებითი ფუნქციები. მაცივარი განკუთვნილია სამზარეულოსთვის, რომელსაც არ აქვს ადგილი დიდი ანჯამიანი კარებისთვის. ამ ტიპის ნაკლია დიდი ზომა, ტემპერატურა მაცივრის ზედა და ქვედა ნაწილებში შეიძლება განსხვავდებოდეს.

ფრანგული კარი: მაცივარი ქვედა საყინულეთი და ორკარიანი მთავარი განყოფილება. მოდელები გამოირჩევიან მრავალი ფუნქციით, სივრცით, ფართო ძირითადი განყოფილებით და საყინულეთი. ეს არის ძვირადღირებული და დიდი მოწყობილობები.

როგორ ავირჩიოთ მაცივრის დიზაინი?

ზემო საყინულე ინსტალაცია შესაფერისია პატარა სამზარეულოს მქონე ადამიანებისთვის, რომლებსაც არ სჭირდებათ დამატებითი ფუნქციები. ქვედა საყინულე შესაფერისია მათთვის, ვისაც მეტი სივრცე სჭირდება გაყინული საკვებისთვის და გაცივებულ საკვებზე უფრო ადვილი წვდომა.

Syde-by-side ანუ ორკარიანი მოდელები განკუთვნილია ვიწრო სამზარეულოს მქონე ადამიანებისთვის, რომლებსაც სჭირდებათ დიდი საცავი და სურთ რამდენიმე თანამედროვე ფუნქცია.

3.  როგორ შევარჩიოთ მაცივარი: კლიმატური კლასი

მწარმოებლები ქმნიან მაცივრებს, რომლებსაც შეუძლიათ მუშაობა როგორც ცხელ სამზარეულოში, ასევე გრილ სარდაფებში – ისინი ძირითადად განსხვავდებიან ძრავის სიმძლავრით, დამატებითი გაგრილებით ან დიზაინის სხვა მახასიათებლებით. გარანტიისთვის მნიშვნელოვანია სწორი ვარიანტის გამოყენება: თუ მაცივარი გაფუჭდა და მწარმოებელი დაამტკიცებს, რომ თქვენ დაარღვიეთ ექსპლუატაციის პირობები, ისინი არ შეაკეთებენ მას უფასოდ და არ დაგიბრუნებენ ფულს.

აქ არის ვარიანტები.

N – სტანდარტული კლიმატის კლასის ვარიანტი: მაცივარი მუშაობს ოთახებში +16 °C-დან +32 °C-მდე ტემპერატურაზე.

SN არის ვარიანტი მათთვის, ვისაც სურს გამოიყენოს მაცივარი სარდაფში ან გრილ აგარაკზე: +10 °C-დან +32 °C-მდე.

ST – ცხელი რეგიონებისთვის: +18 °C-დან +38 °C-მდე.

T – ძალიან ცხელი კლიმატი, შენობაში +18 °C-დან +43 °C-მდე.

ერთ მოწყობილობას შეიძლება ჰქონდეს რამდენიმე კლიმატური კლასი. მაგალითად, ოთხივე ნიშნავს, რომ მაცივარი მუშაობს +10 °C-დან +43 °C-მდე ტემპერატურაზე.

მაცივრის კლიმატური კლასი
4. გაყინვის ტექნოლოგია

როგორ შევარჩიოთ მაცივარი გაყინვისთვის? გაყინვის ტექნოლოგიები შემდეგია: მექანიკური, ავტომატური (წვეთოვანი), No Frost. მოდით უფრო ახლოს განვიხილოთ თითოეული: მაცივარში დაახლოებით 5 სმ სისქის ყინულის ფენა იქმნება მის ამოსაღებად, თქვენ უნდა გამორთოთ მოწყობილობა, ამოიღოთ მთელი საკვები, გაყინოთ, გარეცხოთ და ისევ ჩატვირთოთ ყველაფერი. ასეთი მოწყობილობა იაფია და ყინულის ფენის ფორმირების პროცესს შეიძლება ერთი წელი დასჭირდეს.

ავტომატური ან წვეთოვანი. უპირატესობებში შედის დაბალი ღირებულება და ტენიანობის პირობები, რაც საშუალებას აძლევს პროდუქტს არ გამოშრეს და არ გახდეს ჰაეროვანი. მინუსი არის კონდენსატის სადრენაჟო არხი, რომელიც შეიძლება დაიბლოკოს. თუ ეს მოხდება, მოგიწევთ მაცივრის ხელით გაყინვა და არხის გაწმენდა.

რას ნიშნავს ნახევრად მშრალი მაცივარი

No Frost ან ნახევრად მშრალი: ხელს უშლის კონდენსაციის უმეტესი ნაწილის კედლებზე დაგროვებას. სისტემის წყალობით, შეგიძლიათ დაივიწყოთ გაყინვა. ასეთი მოწყობილობები ყველაზე დიდია. ნაკლოვანებები მოიცავს მაღალ ღირებულებას და იმ ფაქტს, რომ შეფუთვის გარეშე პროდუქტები უფრო სწრაფად კარგავს ტენიანობას ჰაერის ნაკადების მუდმივი მიმოქცევის გამო.

ამავდროულად, საკვები უფრო სწრაფად და თანაბრად ცივდება, ვიდრე წვეთოვანი გაყინვის მაცივარში. ამ გზით გაყინული თევზი, ბოსტნეული, კენკრა, მწვანილი შესანიშნავად ინარჩუნებს გემოს, ჯანსაღ ვიტამინებსა და მინერალებს.

53752753145 fdf3dd989b o
ადგილი მაცივრისთვის

ამ ეტაპზე თქვენ უნდა გადაწყვიტოთ: ჩაშენებული მაცივარი თუ თავისუფლად მდგომი. თანამედროვე სამზარეულოები ხშირად ისეა შექმნილი, რომ ფასადების მიღმა დაიმალოს ყველა საყოფაცხოვრებო ტექნიკა. მაცივრები არ არის გამონაკლისი და მათი განთავსება შესაძლებელია კარადაშიც.

არსებობს ორი ძირითადი ვარიანტი: ნაწილობრივ ჩაშენებული – სამზარეულოს კომპლექტში გამოყოფილია ნიშა; მთლიანად ჩაშენებული, მათთვის ცალკე კარადა უნდა გამოყოთ, ხოლო მაცივრის კარი ზემოდან დახურულია სამზარეულოს ფასადით.

გარედან საკმაოდ რთული მისახვედრია, რომ ამ სტრუქტურის უკან მაცივარია. ნებისმიერი ტიპის მაცივრისთვის საჭიროა ყურადღებით გაზომოთ ადგილი, სადაც ის განთავსდება. გაზომვების მიღებისას მნიშვნელოვანია გავითვალისწინოთ სოკეტების და საყრდენი დაფების არსებობა.

კიდევ ერთი მნიშვნელოვანი პუნქტია, თუ რომელი მიმართულებით გაიხსნება კარი: თუ ის კედელთან არის, დამატებითი მანძილი უნდა იყოს უზრუნველყოფილი ზემოქმედების თავიდან ასაცილებლად.

კომენტარის დატოვება